Smalec wegetariański – pyszny i zdrowy!

    Smalec wegetariański – pyszny i zdrowy!

    3polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przystawka - smalec na bazie oleju kokosowego, z dodatkiem jabłka i cebuli oraz wielu aromatycznych przypraw.

    WIZYTAiSMAK Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 400 ml

    • ¼ szklanki oleju z pestek winogron
    • 80 g cebuli (1średnia)
    • 200 g (1 duże) jabłko
    • 80 g (2 ząbki) czosnku
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • ½ łyżeczki rozmarynu
    • ½ łyżeczki tymianku
    • 3 łyżki majeranku
    • ¼ łyżeczki curry
    • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 300 ml oleju kokosowego
    • ¼ szklanki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z pestek winogron. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uzyska delikatny złoty kolor.
    2. Kroimy jabłko w drobną kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy około jednej minuty.
    3. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy kolejną minutę.
    4. Dodajemy pozostałe dwa rodzaje oleju i mieszamy.
    5. Po roztopieniu się oleju kokosowego całość przelewamy do słoika i wkładamy do lodówki.
    6. Po 2–3 godzinach smalec uzyskuje stałą konsystencję.

    Rada

    Badania wykazały, że olej z kokosa to samo zdrowie. Odchudza. Wystarczą dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie, by zredukować wagę ciała nawet do 0,5 kg tygodniowo. Buduje mięśnie. Z miazgi kokosa pozyskuje się nieoceniony olej MCT – znany z suplementów diety dla sportowców. Jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii (zastępuje glukozę). Przyjmowany regularnie, korzystnie wpływa na anabolizm mięśniowy i – znowu – ogranicza tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej. Jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego, że aż w połowie składa się z kwasu laurynowego, który w tak dużych ilościach występuje tylko w tłuszczu kokosowym (oraz w mleku z piersi matki). Stąd posiada właściwości bakterio- i wirusobójcze. Zwalcza grzybicę i trądzik. Antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego, którego bogatym źródłem jest olej kokosowy, sprawiają, że tłuszcz z kokosa zwalcza także trądzik skóry. By się go pozbyć można wcierać olej w skórę i dodawać go do jedzenia zamiast innych tłuszczów roślinnych. Tłuszczu kokosowego nie znoszą także grzyby z rodziny Candida, stąd olej kokosowy pomaga zwalczyć grzybicę stóp. Upiększa włosy i skórę. Dzięki zawartości naturalnych antyutleniaczy i witaminy E zmiękcza i nawilża cerę. Chroni przed słońcem. Nałożony na skórę, działa jak filtr SPF o faktorze 30. Wybiela zęby. Najnowszy hit wielbicieli nowinek ekologicznych to tzw. „ssanie oleju”. Wywodząca się z medycyny ajurwedyjskiej kuracja polega na codziennym płukaniu jamy ustnej olejem kokosowym. Efekt? Bielsze zęby i mocniejsze dziąsła. Wystarczy spojrzeć na białozębych mieszkańców wysp Pacyfiku.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Wizyta i Smak

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis