Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką

    Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Są takie grillowane potrawy, które możemy bez problemu przyrządzać przez cały rok również w kuchni. Ta z przepisu poniżej przypomni nam smak lata nawet jeśli za oknem leży śnieg. To również kolejny sposób na "odczarowanie" fenkułu (kopru włoskiego) - u nas nadal mało popularnego, a przecież to tylko (i aż) jedno z warzyw wzbogacających smak naszych potraw.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie filety z kurczaka (po 250 g)
    • 1 duża bulwa kopru włoskiego (400 g)
    • 1 mała czerwona papryka (200 g)
    • 1 mała zielona papryka (200 g)
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    • Marynata
    • 8 łyżek oliwy
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 płaska łyżeczka tymianku
    • szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne)
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem.
    2. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników - 8 łyżek oliwy, 2 łyżek octu balsamicznego, płaskiej łyżeczki tymianku, szczypty (ok. 1/8 łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne) oraz płaskiej łyżeczki soli. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
    3. Z kopru usuwamy łodyżki i rozkrajamy go wzdłużnie na pół. Płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy zdrewniałe łyko u podstawy. Kroimy w cienkie (3-4 mm) półtalarki. Cebulę obieramy i również kroimy w półtalarki, jednak szersze. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o grubości ok. 5-8 mm. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy. Kolorowy pieprz rozbijamy lekko w moździerzu.
    4. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wkładamy fenkuł i podsmażamy przez 3-4 minuty, czasami mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze chwilę nadal mieszając.
    5. Przestawiamy patelnię na mały ogień. Dodajemy paprykę, kolorowy pieprz oraz solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości (ale nie rozgotowania!) warzyw, zwykle ok. 15 minut. Czasami mieszamy, ew. dodajemy jeszcze nieco wody.
    6. Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej.
    7. Kurczaka podajemy od razu z warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis