Rogaliki drożdżowe

    Rogaliki drożdżowe

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Te kruche rogaliki robię już od wielu lat. Dzieci zawsze je uwielbiały jeść, a nawet często pomagały w ich przygotowaniu. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 40 rogalików

    • 100 g świeżych drożdży
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 700 g (około 5 szklanek) mąki
    • 500 g (2 kostki) masła
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3 żółtka
    • 2 całe jajka
    • 4 łyżki cukru
    • 500 g (2 słoiki) marmolady ze śliwek (dżem lub powidła)
    • Lukier
    • 2 szkl. cukru pudru
    • gorąca woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Drożdże posiekać i rozpuścić w ciepłym mleku.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z masłem, śmietaną, żółtkami i drożdżami z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wyrabiać ciasto ręką.
    3. Wyrobić na elastyczne, gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Utworzyć z ciasta gruby wałek i pokroić na kawałki o długości 5 cm.
    4. Rozwałkować każdy plaster wałka na okrągłe placki o grubości 4-5 mm i krojąc przez środek 8 razy w różne kierunki - czyli dzieląc je na trójkąty.
    5. Nałożyć 1 łyżeczkę marmolady na półokrągły brzeg każdego trójkąta i uformować rogaliki zawijając brzeg do środka.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    7. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut. Gdy rogaliki ostygną, posmarować lukrem.
    9. Lukier: do cukru pudru dodawać po troszeczkę gorącej, przegotowanej wody. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Posmarować rogaliki. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis