Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami

    Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zarówno karp jak i fenkuł (koper włoski) są znane z tego, że dobrze łączą się z cytrusami. Poniżej propozycja oryginalnej i bardzo efektownej potrawy stanowiącej kombinację wszystkich tych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g karpia (najlepiej w formie przepołowionych dzwonek)
    • 1 duża bulwa kopru włoskiego (400 g)
    • 1 duża cebula (150 g+)
    • 1 średnia słodka pomarańcza (350 g)
    • 125 ml (pół)wytrawnego białego wina
    • 125 ml soku z pomarańczy
    • 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
    • 1 płaska łyżeczka owoców kolendry
    • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki masła
    • kilka łyżek oliwy
    • mąka pszenna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Z bulwy kopru usuwamy łodyżki (zachowując zielone listki do dekoracji), rozcinamy wzdłużnie na pół i wycinamy łykowatą część u dołu. Kroimy w cienkie (2-3 mm) półtalarki. Cebulę obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Pomarańczę obieramy i kroimy miąższ w cienkie i wąskie plasterki. Kolorowy pieprz i kolendrę rozbijamy częściowo w moździerzu; nasiona kopru miażdżymy natomiast na proszek.
    2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną bulwę kopru i smażymy niezbyt intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy cebulę i nadal mieszając podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
    3. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz kolorowy pieprz. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła.
    4. Kawałki karpia dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa nacieramy solą oraz nasionami kopru włoskiego i pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.
    5. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła oraz 2-3 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę.
    6. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby.
    7. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz z pokrojoną pomarańczą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis