Łosoś z sosem porowym i kawiorem

    Łosoś z sosem porowym i kawiorem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie proste do wykonania, ale ma w sobie to czy owo, przez co można je nazwać również wyrafinowanym. Jeżeli ktoś lubi ryby i owoce morza, pewnie chętnie spróbuje go bez szczególnej okazji, ale może to być również doskonała propozycja np. na romantyczną kolację we dwoje.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z łososia (po 250-300 g)
    • 300 g pora (dolna i środkowa część)
    • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
    • 2 łyżki masła
    • 150 ml (pół)wytrawnego białego wina
    • 150 ml bulionu warzywnego
    • sól
    • 200 g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle)
    • kilka łyżek oliwy
    • kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy go w kilkucentymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski.
    2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie.
    3. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę.
    4. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis