Charlotte alla milanese (Szarlotka z chleba i jabłek reneta)

    Charlotte alla milanese (Szarlotka z chleba i jabłek reneta)

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca jak zagospodarować resztki czerstwego chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg jabłek reneta
    • 180 gramów cukru
    • 1 cytryna (skórka)
    • ½ szklanki białego wina
    • 40 g rodzynek
    • 60 g kandyzowanych owoców
    • 60 g masła
    • 12 kromek czerstwej bagietki
    • 25 ml rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Gotujemy je, dodając połowę cukru, skórkę cytryny i białe wino. Dodajemy rodzynki i kandyzowane owoce.
    2. Mieszamy resztę cukru z masłem i smarujemy formę powstałą mieszanką. Później wykładamy ją kromkami chleba, dodajemy jabłka i przykrywamy pozostałymi kromkami. Smarujemy górne kromki resztą masła z cukrem.
    3. Wkładamy formę do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 40 minut. Wyjmujemy z formy, skrapiamy rumem i podajemy na ciepło.

    Warianty:

    Niektórzy zastępują bagietkę (najczęściej polecaną) chlebem tostowym lub miękiszem czerstwego chleba domowego wypieku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis