Tajskie czerwone curry

    Tajskie czerwone curry

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szybkie czerwone curry z kurczakiem, cukinią, papryką i marchewką. Oczywiście są tu też tradycyjne składniki tego dania, czyli mleczko kokosowe i czerwona pasta curry. Gotowe w 20 minut!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
    • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
    • 1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż na pół i w półplasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 średnia marchewka, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki
    • 400 g mleczka kokosowego light
    • 1 łyżka skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 2 posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnio-dużym ogniu. Dodać kurczaka i smażyć, mieszając, przez o. 3 minuty. Wmieszać pastę curry, cukinię, marchewkę, paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez kilka minut.
    2. Wymieszać skrobię z mlekiem kokosowym, aby się rozpuściła. Dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. minutę, aż sos zgęstnieje.
    3. Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę.

    Rada:

    W zależności od tego, czy lubicie bardziej lub mniej ostre curry, można dodać więcej pasty curry. Podawać z kawałkami limonki na ryżu basmati.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tajskie czerwone curry
    Tajskie czerwone curry

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis