Sernik z sera koziego z porzeczkami

    Sernik z sera koziego z porzeczkami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekki sernik z sera koziego i jogurtu z koziego mleka, dla wszystkich osób, które nie tolerują laktozy. Jeśli chcesz, możesz użyć serka z krowiego mleka i zwykłego jogurtu greckiego. Jest bardzo prosty, bez pieczenia, gotowy w kilka chwil! Później wystarczy cierpliwie czekać, aż zastygnie...

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 60 g masła, stopionego
    • 225 g ciasteczek typu digestives, pokruszonych
    • 170 ml wrzątku
    • 1 łyżka żelatyny
    • 100 g cukru pudru
    • 300 g miękkiego serka koziego (do smarowania pieczywa), lub zwykłego serka śmietankowego
    • 250 g jogurtu koziego (lub greckiego)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 340 g czerwonej porzeczki bez łodyżek (ok. 1 szkl.)
    • dodatkowo czerwona porzeczka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Stopić masło, dodać drobniutko pokruszone ciasteczka i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać. Włożyć od lodówki lub zamrażarki na czas przygotowywania reszty ciasta.
    2. Wymieszać wrzątek z żelatyną i cukrem pudrem. Mieszać, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać ser kozi z jogurtem i wanilią. Dobrze wymieszać, a następnie - mieszając żwawo - dodać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i delikatnie wymieszać.
    4. Wlać masę serową na spód z ciasteczek, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
    5. Tuż przed podaniem udekorować świeżymi czerwonymi porzeczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Rewelacyjny przepis. Nigdy nie pomyślałabym o zrobieniu z koziego sera sernika. Miałam akurat mój serek Chavroux więc postanowiłam spróbować, wyszedł rewelacyjny. Dzieki wam za ten przepis, na pewno jeszcze nie raz go zrobię. - 28 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis