Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów

    Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dawno nie jadłem ryby, więc postanowiłem zrobić dzisiaj dzwonka z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów. Co myślicie o takim połączeniu? :)

    programistapogodzinach Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Łosoś
    • 2 dzwonka z łososia
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • mąka orzechowa do obtaczania
    • masło klarowane do smażenia
    • 1 cytryna
    • Czipsy z buraka
    • 1 burak
    • 2 łyżki oliwy
    • łyżeczka cukru
    • Krem z pomidorów
    • 3 pomidory
    • garść świeżej bazylii
    • 1 łyżka oregano
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem.
    2. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką cukru. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut - dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. :)
    3. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
    4. Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.
    5. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Programista po godzinach

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis