Pieczone brokuły z czosnkiem i cytryną

    Pieczone brokuły z czosnkiem i cytryną

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Świetny sposób na brokuły. Są chrupkie i pachną czosnkiem. To idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza jeśli akurat pieczemy jednocześnie kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 brokuły podzielone na różyczki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki soku z cyryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. W dużej misce wymieszać brokuły z oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Ułożyć 1 warstwą na blaszce.
    3. Piec około 15-20 minut, aż brokuły będą miękkie. Wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.

    Rada:

    Razem z innymi przyprawami można dodać chili w płatkach, będą wtedy pikantne!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczone brokuły z czosnkiem i cytryną
    Pieczone brokuły z czosnkiem i cytryną

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis