Kurczak z jabłkami i keczupem

    Kurczak z jabłkami i keczupem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo łatwy i w miarę szybko można go przygotować, a zaskakuje połączeniami. Bardzo lobią dzieci nawet takie niejadki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 piersi z kurczaka
    • sól, pieprz
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • tłuszcz do smażenia
    • łyżka masła
    • 4 kwaśne zielone jabłka
    • 2 łyżki ketchupu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na cienkie plastry. Rozbić, posolić, popieprzyć lub jeśli ktoś woli przyprawić vegetą i pieprzem.
    2. Tak przygotowane mięso obtoczyć w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową aby nie wystygły.
    3. Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła i rozpuścić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na maśle aż do zeszklenia. Przyprawić solą i pieprzem i jak ktoś lubi szczyptą cynamonu. Wymieszać i dodać (jeśli dla dzieci to łagodny ketchup a jeśli ktoś woli pikantniejsze potrawy może dodać hot ketchup) około 2 łyżek ketchupu, wymieszać.
    4. Na każdy plaster kurczaka położyć jabłka i rozsmarować na cały kawałek. Można podawać z ziemniakami lub ryżem albo same czy nawet z chlebem czy bułką. Smacznego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis