Słodki początek Karnawału - Weneckie pączki

    Słodki początek Karnawału - Weneckie pączki

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 g drożdży piwnych
    • 40 g cukru
    • 5 ml grappy lub rumu
    • 200 g mąki
    • 40 g rodzynek
    • 40 g kandyzowanych owoców
    • 40 g orzeszków piniowych
    • 350 g oleju słonecznikowego
    • 16 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
    2. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe.
    3. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
    4. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis