Jajka w białym sosie wg przepisu z 1904r.

    Jajka w białym sosie wg przepisu z 1904r.

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idelane na śniadanie i proste w wykonaniu. Tylko 15 minut i gotowe :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 szt. jajek
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • 150 ml mleka
    • Szczypta pieprzu i soli
    • Garść siekanej pietruszki
    • Sok z połówki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. 4 całe jajka wkładam do rondelka napełnionego zimną wodą i gotuję je przez 5 minut.
    2. Rozgrzewam w osobnym rondelku łyżeczkę masła. Dodaję łyżeczkę mąki i dokładnie wszystko mieszam.
    3. Do rondelka wlewam 100 ml mleka, dodaję szczyptę soli, pieprzu i posiekaną pietruszkę.
    4. Do osobnej szklanki wbijam 1 żółtko, dodaję 50 ml mleka i roztrzepuję żółtko widelcem.
    5. Jak tylko mleko zaczyna wrzeć dodaję sok z połówki cytryny i wlewam roztrzepane żółtko z mlekiem. Po kilku minutach sos zacznie gęstnieć. Obieram ugotowane wcześniej jajka, kroję je na 4 części i dodaję do sosu. Gotowe.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Przepisy Tradycyjne

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis