Pierogi curry z boczkiem, kapustą kiszoną i ziemniakami

    Pierogi curry z boczkiem, kapustą kiszoną i ziemniakami

    2polubienia
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? :) Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi :)

    programistapogodzinach Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 300 g boczku wędzonego
    • 4 ugotowane ziemniaki
    • 300 g kapusty kiszonej
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżka czarnuszki
    • szczypta pieprzu cayenne
    • Ciasto na pierogi
    • 500 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1,5 łyżki curry
    • szklanka gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
    2. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę.
    3. Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry :)
    4. Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła.
    5. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Programista po godzinach

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis