Wegetariański bulion warzywny

    Wegetariański bulion warzywny

    5polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Istnieje co najmniej kilka rodzajów bulionów, a prawdopodobnie najczęściej wykorzystywanym jest bulion na mięsie i warzywach. Choćby dlatego, że można go bardzo łatwo i szybko ugotować. Ale nie trzeba być wegetarianinem, by prędzej lub później spotkać się z potrawą bazującą czy zawierającą bulion, do której jego wersja oparta na mięsie po prostu nie bardzo pasuje. Wtedy należy ugotować go na samych warzywach - nie jest to trudne, choć wymaga nieco cierpliwości i oczywiście ilościowego nadrobienia braku mięsa warzywami i przyprawami.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 2 duże marchewki (400 g)
    • 1 średni seler (450 g)
    • 2 średnie cebule (300 g)
    • 250 g pora
    • pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek)
    • mały pęczek lubczyku
    • 3-4 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Marchewkę obieramy i kroimy na półwalce o długości kilku cm. Selera obieramy tylko pobieżnie i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Pora płuczemy i kroimy na mniejsze części. Jeśli chcemy otrzymać bulion w ciemnym, głębokim kolorze, cebuli najlepiej nie obierać, ale wtedy koniecznie nacinamy ją od góry, aby upewnić się, że jest zdrowa.
    2. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i dodajemy warzywa, lubczyk, natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz soli).
    3. Bulion gotujemy bardzo powoli, w miarę możliwości pod częściowym przykryciem, przez ok. 3 godziny. W tym czasie powinna odparować mniej więcej połowa wody.
    4. Jeśli to możliwe, po zakończeniu gotowania nadal zawierający warzywa wywar powinien odstać jeszcze pod przykryciem kilka lub nawet kilkanaście godzin, w razie potrzeby w lodówce. Następnie usuwamy warzywa odciskając jeszcze por i cebulę, odcedzamy, a na sam koniec doprawiamy bulion do smaku solą (zwykle ok. 1-2 łyżeczki).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis