Żółte kabaczki z grilla

    (204)

    Jest to smaczny sposób na wykorzystanie wszystkich żółtych kabaczków, które zbierasz w swoim ogrodzie każdego lata. To samo robię z zielonymi cukiniami.


    Zrobione przez 193 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 średnie żółte kabaczki
    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    2. Pokroić kabaczki wzdłuż na plastry grubości 0,8 do 1 cm, aby powstały długie ładne paski, które nie spadną przez ruszt.
    3. Oliwę zagrzać w rondelku i dodać ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć i stanie się aromatyczny. Posmarować plastry kabaczków oliwą z czosnkiem i posypać solą i pieprzem.
    4. Piec na ruszcie przez 5 do 10 minut z każdej strony, aż osiągną pożądaną miękkość. W trakcie pieczenia smarować dodatkowo czosnkową oliwą i odwracać od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się do rusztu lub przypalaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (204)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis