Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami

    Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W zależności od proporcji użytych składników pierogi z kapustą i grzybami mogą dość znacznie różnić się smakiem. W szczególności wiele zależy od tego czy i ile użyjemy kapusty świeżej i kiszonej oraz na ile odciśniemy tę ostatnią. Poniżej przepis na pierogi z kapustą i grzybami w wersji raczej "łagodnej". Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 15 g suszonych leśnych grzybów
    • 150 g kiszonej kapusty
    • 250 g świeżej słodkiej kapusty
    • 1 mała cebula (100 g)
    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • ciasto na pierogi gotowane wg osobnego przepisu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki. Kiszoną kapustę odciskamy z kwasu (patrz uwagi we wprowadzeniu), po czym obie kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
    3. Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek – warto użyć filtra do kawy). Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości składników – zwykle ok. 60-75 minut, czasami mieszając, w razie potrzeby dodając wody (na koniec należy jednak odparować jej nadmiar). Gotowy farsz pozostawiamy na co najmniej kilka godzin, w razie potrzeby w lodówce.
    4. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4 l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy. Jeśli jednak musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce.

    Rada

    Ewentualny niewykorzystany od razu farsz możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce, a w ostateczności zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis