Ekspresowa zupa rybna

    Ekspresowa zupa rybna

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zupę rybną można ugotować na wiele sposób - akurat ten jest dla niecierpliwych. W szczególności jeśli nie przeszkadza nam użycie bulionu z kostki, możemy taką zupę przygotować w mniej niż godzinę i minimalnym nakładem pracy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała cebula (100 g)
    • 1 średnia marchewka (125 g)
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 250 g mrożonego mintaja
    • 300 g fileta z łososia
    • 1 łyżka masła
    • 1l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 750 ml wody
    • 2 nieduże ziemniaki (300 g)
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 50 ml (pół)wytrawnego białego wina
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w dość cienkie (3-4 mm) plasterki. Z selera usuwamy dolną łykowatą część i kroimy go na ok. 1/2 cm kawałki. Mintaja rozmrażamy, ale nie do końca, aby łatwo go było kroić. Z łososia w razie potrzeby usuwamy delikatnie skórę. Obie ryby kroimy w kostkę (ok. 2 cm, łososia w nieco większą).
    2. W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia, często mieszając. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy jeszcze kolejne 2 minuty nadal mieszając. Zalewamy bulionem i wodą (najlepiej ciepłymi).
    3. Warzywa w wywarze gotujemy pod przykryciem, ale niezbyt intensywnie przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w 2-3 cm kostkę ziemniaki, które obieramy dopiero przed dodaniem do zupy. Gdy wywar zacznie ponownie wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut).
    4. Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy garnek, aby dość szybko doprowadzić zupę do ponownego wrzenia, po czym gotujemy powoli bez przykrycia przez 5 minut (mięso ryb powinno się zrobić miękkie, ale nie rozgotować). Zupę możemy jeszcze dosolić, ale zwykle nie będzie to konieczne, ponieważ sól jest zawarta już w bulionie.

    Rada

    Jeśli na jakimś etapie gotowania zupy, a zwłaszcza po dodaniu ryby, na powierzchni pojawi się znaczna ilość szumu, należy go ostrożnie usunąć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis