Choinka z Nutellą

    Choinka z Nutellą

    1polubienie
    57min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Choinka z ciasta francuskiego z Nutellą? Pyszne i super proste! Wygląda pięknie, a w ogóle nie wymaga zachodu. Co prawda instrukcje są długie, ale wykonanie pójdzie Wam raz dwa. A goście będą zachwyceni!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
    • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
    • 4 do 5 łyżek Nutelli
    • 1 jajko, lekko roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową lub posmarować olejem kokosowym.
    2. Jeśli ciasto trzeba rozwałkować - należy je rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką tworząc dwa prostokąty o wymiarach 28x33 cm. Prostokąty muszą być mniej więcej tej samej wielkości. Jeden prostokąt ułożyć na przygotowanej blaszce.
    3. Używając noża narysować (delikatnie) na cieście kształt trójkąta - zarys choinki. Podstawę zrobić jak najszerszą się da, a na górze można zostawić miejsce na gwiazdkę.
    4. Używając tyłu łyżki rozsmarować wewnątrz trójkąta Nutellę.
    5. Powstanie czekoladowy trójkąt.
    6. Drugi płat ciasta zwinąć lekko w rulon i rozwijając (zaczynać od góry) nałożyć na pierwszy (posmarowany czekoladą) płat ciasta.
    7. Wyczuć palcami wzdłuż krawędzi czekolady pod spodem, następnie naciąć delikatnie ciasto wzdłuż tego brzegu. Uważać, aby nie pociąć folii - wystarczy lekko przycisnąć nóż, nie trzeba kroić. Nadmiar ciasta usunąć.
    8. U podstawy trójkąta ostrożnie odkroić dwa paski - tworząc pień choinki.
    9. Bardzo delikatnie przejechać nożem wzdłuż drzewka - zaznaczając pień - gruby na dole i cienki na górze. Teraz pora na gałązki. Zaczynając od zaznaczonego konturu pnia choinki rysować nożem paski - grube na dole choinki i cieńsze na górze. Ostrożnie przecinać linie aż do końca ciasta pod spodem.
    10. Powtórzyć po drugiej stronie aby gałęzie były symetryczne.
    11. Zaczynając od dołu skręcać gałęzie choinki w kierunku od siebie - na dolnych gałęziach powinno wyjść po dwa skręcenia.
    12. Kontynuować skręcanie aż do samego czubka drzewka.
    13. Z resztek odkrojonego wcześniej ciasta można wyciąć gwiazdę i ułożyć na blaszce obok drzewka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    14. Całe drzewko posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż się lekko przyrumieni.
    15. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę aby ostygło. Aby łatwiej zdjąć je z blachy można pod drzewko wsunąć papier do pieczenia i na nim zdjąć całe drzewko przekładając na większy talerz lub tacę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis