Penne z brokułem, szynką szwarcwaldzką, kozim serem i orzechami włoskimi

    Penne z brokułem, szynką szwarcwaldzką, kozim serem i orzechami włoskimi

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wprost genialne połączenie orzecha, szynki i koziego sera powoduje podniebną i podniebienną podróż smaków i tekstur. Po prostu niebo w gębie. Jeżeli macie ochotę na coś lżejszego, pełnowartościowego- fit i spa to ta potrawa na pewno często będzie gościła na Waszym stole.

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kostka rosołowa
    • ok. 200-250 g makaronu penne pełnoziarnistego
    • 1 brokuł
    • 3 ząbki czosnku
    • ok. 70 g koziego sera
    • duża garść orzechów włoskich
    • 6 plastrów szynki parmeńskiej
    • sól i pieprz do przyprawienia
    • 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Gotujemy wodę z kostką rosołową. Gdy woda zaczyna wrzeć to wrzucamy do niej makaron i gotujemy go al dente (na opakowaniu mojego makaronu czas gotowania makaronu to 14 min).
    2. W tym czasie kroimy wszystkie składniki. Brokuła dzielimy na różyczki. Czosnek kroimy w cienkie plastry, kozi ser w kosteczkę.
    3. Na patelnię wrzucamy orzechy. Czekamy, aż trochę się przyprażą. Po 4 minutach dorzucamy czosnek (tylko niezbyt wcześnie, bo się spali i będzie gorzki!). Po 3 minutach wrzucamy szynkę i całość smażymy jeszcze przez jakieś 3-4 minuty.
    4. Gdy makaron będzie gotowy odstawiamy go na chwilę i do tej samej wody wrzucamy różyczki brokuła na jakieś 4-5 min.
    5. Gdy brokuły są już gotowe to wrzucamy je na patelnię z szynką, orzechami i czosnkiem, dorzucamy makaron i pokrojony w kostkę kozi ser i całość mieszamy.
    6. Po 3 min danie jest już gotowe do spożycia. Smacznego!!

    rada

    Przepis wzorowany na przepisie z Kwestii Smaku z małymi modyfikacjami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis