Ziemniaki purée ze szpinakiem

    Ziemniaki purée ze szpinakiem

    35polubień
    50min.


    Zrobione przez 385 osób

    To był jeden z najlepszych przepisów kulinarnych mojej mamy. Danie jest pyszne, a robi się je bardzo łatwo i szybko. Jest to też dobry sposób, aby zachęcić maluchy do jedzenia szpinaku!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku
    • 6 obranych i pokrojonych ziemniaków
    • 115 g masła
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki suszonego koperku
    • 1 szklanka startego żółtego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko nasmarować tłuszczem średniej wielkości naczynie żaroodporne.
    2. Szpinak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, ale nie rozgotować, a następnie odcedzić, odparować, lekko przestudzić i utłuc.
    3. Włożyć szpinak i ziemniaki purée do dużej miski i wymieszać z masłem, śmietaną, cebulą oraz solą i koperkiem. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem.
    4. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż lekko zbrązowieją, a ser zacznie bulgotać.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    z tym "zdrowym" to bym się wstrzymała - 14 kwi 2015

    autor:
    1

    pyszne , szybkie i zdrowe danie wszystko co lubię w gotowaniu - 22 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis