Ziemniaki purée ze szpinakiem

  • 1komentarz
  • 18polubień
  • 50min.

To był jeden z najlepszych przepisów kulinarnych mojej mamy. Danie jest pyszne, a robi się je bardzo łatwo i szybko. Jest to też dobry sposób, aby zachęcić maluchy do jedzenia szpinaku!

Gail Kane

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku
  • 6 obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 115 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 szklanka startego żółtego sera (np. cheddar)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko nasmarować tłuszczem średniej wielkości naczynie żaroodporne.
  2. Szpinak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, ale nie rozgotować, a następnie odcedzić, odparować, lekko przestudzić i utłuc.
  3. Włożyć szpinak i ziemniaki purée do dużej miski i wymieszać z masłem, śmietaną, cebulą oraz solą i koperkiem. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem.
  4. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż lekko zbrązowieją, a ser zacznie bulgotać.

Jak to zrobić?

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

bella
autor:
0

pyszne , szybkie i zdrowe danie wszystko co lubię w gotowaniu - 22 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie