Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

    Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g masła
    • 100 g mąki
    • 1 litr mleka
    • skórka z jednej cytryny
    • 30 g kolendry
    • 60 g bazylii
    • 100 g orzeszków piniowych
    • 250 g oliwy extra vergine (Monini)
    • 1 kg filetów z dorsza
    • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
    2. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy) i oliwą.
    3. Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).
    4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
    5. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://www.marcoghia.pl/

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis