Burgery z łososiem

    Burgery z łososiem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moda na food truck opanowała Polskę. Prawie w każdym większym mieście możemy spotkać barobusy, z których unoszą się niesamowite zapachy, a menu kusi nas daniami, o których istnieniu nawet nie mieliśmy pojęcia. To prawdziwa frajda dla tych z nas, którzy zmęczeni podniosłą atmosferą restauracji, szukają swobody i luźnej atmosfery. Jeżeli jednak nie ma czasu na przemierzanie ulic i placów w poszukiwaniu busów pełnych smaków, przedstawiamy przepis na domowego burgera.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 100 gram filetu z łososia
    • Pieprz, sól, czosnek granulowany
    • Jedna bułka pszenna
    • Dwa plastry sera żółtego
    • Plaster pomidora
    • Papryka
    • Liść sałaty rzymskiej
    • Szczypior i czarne oliwki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
    2. Piec przez 15–20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora.
    3. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości.
    4. Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera.
    5. Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem.

    Rada

    Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis