Babeczki świąteczne - bałwanki

    Babeczki świąteczne - bałwanki

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Śliczne babeczki - bałwanki będą się pięknie prezentować na świątecznym stole. Dekorowanie ich jest bardzo proste.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 24 babeczki waniliowe
    • 450 g jasnego kremu (śmietanowego, maślanego itp.)
    • czerwone i czarne paski lukrecji
    • pomarańczowy lukier plastyczny lub marcepan
    • kolorowe cukierki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Babeczki muszą być zupełnie przestudzone. Z 12 z nich odkroić przypieczone zewnętrzne części, a miękki, jasny środek pokruszyć do miski. Dodać 150 g kremu i dobrze wymieszać. Można dodać nieco więcej kremu, aby masę można było łatwo formować. Przykryć i wstawić na 20 minut do lodówki.
    2. Zwilżyć dłonie i z masy formować po dwie kulki - większą na brzuch bałwanka, a mniejszą na głowę. Każdą babeczkę posmarować cienką warstwą kremu i ułożyć na niej najpierw dużą kulkę, a następnie mniejszą.
    3. Kawałek czarnego paska lukrecji pokroić na malutkie kwadraciki i przykleić na głowie bałwanka jako oczy i usta (węgielki).
    4. Z pomarańczowego lukru ulepić nos (jak z marchewki) i wcisnąć w odpowiednie miejsce.
    5. Małe ciemne cukierki lekko posmarować kremem i przykleić do brzuszka jako guziczki.
    6. Po obydwu stronach głowy przylepić w podobny sposób po cukierku i połączyć kawałkiem lukrecji - to będą nauszniki.
    7. Odkroić ok. 7-centymetrowy pasek czerwonej lukrecji i przewiązać wkoło szyi bałwanka jako szalik.

    Babeczki

    Polecamy sprawdzony przepis na babeczki waniliowe - wystarczy nie dodawać kakao: kliknij tu!

    Zobacz jak to zrobić!

    Babeczki świąteczne - bałwanki
    Babeczki świąteczne - bałwanki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis