Smażony karp

    Smażony karp

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis Vanessy Staniszewskiej z Elbląga. Jest bardzo pyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Karp 1,5 kg
    • Sól
    • Cytryna
    • 2 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • 6 łyżek startej bułki
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • Olej
    • 1 łyżka masła klarowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rybę oczyść, podziel na dzwonki. posól, lekko skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
    2. Panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce wymieszanej z papryką.
    3. 3 łyżki oleju rozgrzej na patelni, smaż rybę z obu stron do zrumienienia.
    4. Przełóż kawałki ryby do rondla, połóż na wierzchu masło, wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis