Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

    Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

    2polubienia
    7godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ciecierzycy
    • rozmaryn, szałwia
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oliwy extra vergine
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • sól i pieprz
    • 500 g krewetek
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki brandy lub koniaku
    • 4 kromki chleba domowego wypieku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +6godz. moczenie  ›  Gotowe w: 7godz.30min. 

    1. Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy na krem.
    2. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.
    3. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Całość zalewamy brandy.
    4. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.
    5. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Akademia Kulinarna

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis