Kurczak po azjatycku

    Kurczak po azjatycku

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatny kurczak, warzywa i orzechy nerkowca to główne składniki prostego dania.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g orzechów nerkowca
    • 1/2 szkl bulionu z kurczaka
    • 2 łyżki soku ananasowego
    • 2 łyzki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 4 filety z kurczaka (680 g)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 200 g brokułów
    • 1 średnia cienko pokrojona czerwona papryka (ok. 150 g)
    • 4 obrane i pokrojone cebule ze szczypiorem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na małej patelni lekko zrumienić orzechy na średnim ogniu przez 1-2 minuty, po czym zdjąć je z patelni. Dokładnie wymieszać w miseczce bulion, sok ananasowy, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
    2. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, podsmażyć do zbrązowienia.
    3. Wrzucić na patelnię brokuły i paprykę, podsmażać 15 minut.
    4. Po tym czasie dodać kurczaka i sos z bulionem. Zagotować i gotować aż potrawa zgęstnieje. Dusić 15 minut.
    5. Na koniec dodać orzechy. Podawać z pełnoziarnistym ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis