Ziemniaki purée z musztardą dijon

    Oto purée ziemniaczane z ostrym akcentem musztardowym! Świetne do pieczonych lub smażonych mięs.


    Zrobione przez 50 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    • 3/4 szklanki śmietany 9%
    • 1/2 szklanki chudego mleka
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 1 szczypta soli czosnkowej do smaku
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do garnka i wlać tyle wody, by je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut lub do miękkości.
    2. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem i mieszając stopniowo dolewać śmietanę i mleko. Dodać musztardę dijon. Doprawić solą czosnkową i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis