Pane Frattau - tajemnica długowieczności Sardyńczyków

    Pane Frattau - tajemnica długowieczności Sardyńczyków

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, Marco Ghia, poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 500 g pulpy pomidorowej
    • pieprz
    • sól
    • listki świeżej bazylii
    • 12 listków pane carasau (sardyńskiego chleba)
    • 700 ml mięsnego rosołu
    • starty ser pecorino
    • 4 jajka
    • 1 łyżka octu z bałego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku.
    2. Wlać pulpę pomidorową, przyprawić i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec wyjąć czosnek i dodać świeżej bazylii. Pozostawić na minimalnym ogniu aby sos nie ostygł.
    3. Pane carasau podzielić na mniejsze kawałki, po 3-4 listki na osobę. Przygotować 4 talerzyki. W garnku z ciepłym rosołem zanurzyć kawałek pane carasau, położyć na talerzu, następnie posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć listki chleba z sosem warstwami, jak w lasagne.
    4. Przed podaniem posypać startym serem pecorino i na wierzchu położyć jajko w koszulce.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://www.marcoghia.pl/

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis