Rozgrzewający bigos na zimne dni

    Rozgrzewający bigos na zimne dni

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Jaki jest najlepszy bigos świata?

    Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg kapusty kiszonej
    • 0,5 kg kapusty świeżej białej
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oleju
    • 1 pęto kiełbasy
    • 100 g boczku
    • 250 g wołowiny bez kości
    • 250 g łopatki wieprzowej
    • 2 pomidory
    • 150 ml czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • garść śliwek wędzonych
    • 1 łyżka kminku
    • 1 łyżeczka majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy.
    2. Kapustę świeżą szatkujemy.
    3. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny.
    4. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli.
    5. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.
    6. W osobnym garnku gotujemy litr wody.
    7. Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę.
    8. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.
    9. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą.
    10. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka.
    11. Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją
    12. Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem oraz dodajemy śliwki.
    13. Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

    Rada

    Podajemy ze świeżą bułką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis