Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym

    Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g szpinaku
    • 1 jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • 150 ml śmietany 18%
    • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
    • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
    • 2 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki.
    2. Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.
    3. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem.
    4. Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
    5. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty.
    6. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.
    7. Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem.
    8. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    9. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis