Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką

    Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawa dość prosta, ale należy docenić ją zarówno za smak, jak i niewątpliwie atrakcyjny wygląd. Zawdzięcza to m.in. intensywnie zielonej brukselce, którą jednak musimy prawidłowo przygotować. Pamiętajmy: wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, gotujemy zawsze bez przykrycia i tylko tak długo, aby była miękka, ale w żadnym razie nie rozgotowana!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 2 nieduże szalotki
    • 2 nieduże marchewki (200 g)
    • 1 duża papryka (300 g)
    • 300 g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku)
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 1 duże (L) jajko
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • sól
    • czarny pieprz świeżo mielony
    • kilka łyżek tartej bułki
    • kilka łyżek oleju rzepakowego
    • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 400 g brukselki – świeżej lub mrożonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę drobno siekamy, cebulę kroimy w niezbyt szerokie półtalarki, marchewkę w plasterki o grubości kilku milimetrów, a paprykę w dość grubą kostkę (ok. 1 cm).
    2. W dość dużej misie umieszczamy mięso. Dodajemy szalotkę oraz żółtko jajka, a także mieloną słodką paprykę, sól (zwykle 1 łyżeczkę) oraz mielony czarny pieprz (1/2 płaskiej łyżeczki). Wyrabiamy starannie na gładką masę – najlepiej ręką.
    3. Z masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki – z tej ilości powinno ich wyjść 10-12 sztuk – które obtaczamy lekko w bułce tartej.
    4. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Klopsy smażymy przez ok. 12 minut, przy czym na początku intensywnie i ze wszystkich stron, aby szczelnie „zamknąć” mięso. Później zmniejszamy ogień i spokojnie dosmażamy. Będą gotowe, gdy po nakłuciu wypłynie z nich przezroczysty płyn.
    5. Jednocześnie przygotowujemy warzywa. Na osobnej głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu.
    6. W międzyczasie gotujemy brukselkę. Wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy bez przykrycia do względnej miękkości – uważając jednak, by jej nie rozgotować. Mrożona brukselka będzie miękka po 5-7 minutach gotowania, świeża wymaga więcej czasu.
    7. Klopsy i brukselkę wkładamy do patelni z sosem. Lekko mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy. Podajemy na ciepło.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis