Duszona wołowina z dynią

    Duszona wołowina z dynią

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wołowina duszona z dynią to wbrew pozorom całoroczne danie, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej. Jest smaczne, zdrowe, atrakcyjnie wygląda, a przy tym łatwo je przyrządzić. Pamiętajmy jednak koniecznie, że czas duszenia mięsa i warzyw jest inny, więc dynię czy ziemniaki musimy dodać dopiero na odpowiednim etapie. Druga ważna sprawa, użyjmy dobrej jakości wołowiny, najlepiej z rostbefu lub antrykotu, nie zaś jakiejkolwiek, a już na pewno nie "wołowiny na gulasz", którą można znaleźć w supermarketach - to często miernej jakości "spady" z produkcji.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu)
    • 1 średnia czerwona cebula (150 g)
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki)
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1 średnia papryczka chili
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • sól (ok. 2 płaskie łyżeczki)
    • 1 czubata łyżeczka kminku
    • 600 g dyni (bez pestek i skóry)
    • 2-3 średnie ziemniaki (400 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Wołowinę kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku cm, ewentualnie w 3-4 cm kostkę. Usuwamy ewentualne łykowate części lub nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w grube półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy. Dynię kroimy w 3-4 cm kostkę. Papryczkę chili rozkrajamy wzdłużnie na 2 części i usuwamy nasiona. Natkę pietruszki siekamy pozostawiając trochę do dekoracji.
    2. Na patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i wołowinę. W szczególności mięso obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut.
    3. Do zawartości patelni dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz papryczkę chili, czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli, dokładnie wszystko mieszając i doprowadzając do wrzenia. Patelnię przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli do miękkości mięsa – delikatna wołowina nie powinna potrzebować do tego więcej niż ok. 1 godziny i 15 minut. Czasami mieszamy, a wyjątkowo możemy dolać wody lub dodatkowego bulionu.
    4. Na 25-30 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kminek, więcej soli do smaku, dynię oraz obrane i pokrojone podobnie jak dynia bezpośrednio przed użyciem ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy.
    5. Gotowe danie podajemy na ciepło z siekaną natką pietruszki jako dekoracją.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis