Quesadilla z kurczakiem i warzywami

    Quesadilla z kurczakiem i warzywami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g filetu z kurczaka
    • 2 cebule
    • 2 świeże papryki kolorowe
    • 5-6 papryczek chilli
    • 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
    • 1 garść kukurydzy konserwowej
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • sól
    • 3 tortille
    • 300 gram sera żółtego
    • 150 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Filet z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    2. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki.
    3. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem.
    4. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym.
    5. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
    6. Po zapieczeniu przekroić na cztery części.
    7. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis