Ziemniaki po grecku

    (598)
    2 godz. 20 min

    Ten przepis na ziemniaki po grecku jest prosty i najbliższy oryginalnemu, jaki udało mi się osiągnąć. Najlepsze jest to, że można go dostosować do swoich upodobań w trakcie pieczenia. Na przykład ja dodaję czasem trochę więcej cytryny. Ziemniaki są wilgotne, doskonałe z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem, polane odrobiną salsy i posypane serem feta.


    Zrobione przez 528 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • 2 kostki bulionu z kurczaka
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W małej miseczce wymieszać oliwę z wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i kostkami drobiowymi.
    3. Ułożyć ziemniaki równomiernie na dnie średniego naczynia do pieczenia. Polać sosem oliwnym, przykryć i piec 1,5 godziny do 2 godzin w nagrzanym piekarniku, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie ale wciąż jędrne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (598)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis