Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami

    Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Każdy pomysł na to jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa z rosołu jest dobry. Poniżej przepis na wyśmienite pierogi z farszem z tych właśnie składników oraz grzybów - pieczarek i leśnych. Pierogów wg tej receptury nie podajemy od razu po ugotowaniu. Pozwalamy im wystygnąć (mogą nawet poleżeć w lodówce 1-2 dni), po czym podsmażamy na złoto i podajemy z zeskwarzonym wędzonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • garstka suszonych grzybów leśnych
    • 250 g pieczarek
    • 2-3 łyżki masła
    • 200 g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.)
    • 100 g warzyw z rosołu (marchewka, seler)
    • 1 duże (L) jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • ciasto na pierogi gotowane wg osobnego przepisu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy; większe sztuki kroimy na kawałki.
    2. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy dwie łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy intensywnie przez kilka minut często mieszając. Następnie dodajemy grzyby leśne i dolewamy wodę z ich namaczania – jednak bardzo ostrożnie, bo może ona zawierać np. piasek. Rondel przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut czasami mieszając. Finalnie z grzybów powinna odparować niemal cała woda i pozostać jedynie masło.
    3. Mięso z rosołu i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby.
    4. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu.
    5. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4 l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu obficie spłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce).
    6. Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskwarzonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis