Maślane babeczki z borówkami

    Maślane babeczki z borówkami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nazwałam je „babeczki 4P” – Proste. Puszyste. Pachnące. Pyszne. ... Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 25 25 babeczek

    • 400 g borówek amerykańskich
    • 100 g białej czekolady
    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 40 g pełnotłustego mleka w proszku
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g masła
    • 175 g cukru
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.
    2. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej... czyli w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami.
    4. Przygotowujemy składniki suche - mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy do miski.
    5. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem łącząc je dokładnie z maślaną masą. Teraz w trzech partiach dodajemy składniki suche i również łączymy je dokładnie w jednolitą całość. Na koniec dodajemy płynną czekoladę i po raz ostatni miksujemy do połączenia składników.
    6. W tym momencie odkładamy mikser i sięgamy po drewnianą łychę. Do ciasta, które jest już pachnące, jasne i dość gęste wmieszać musimy teraz delikatnie borówki, ale tak, aby ich nie zmaltretować. Gdy już ładnie rozłożą się w cieście, możemy zacząć wypełniać papilotki do ¾ ich wysokości (ciasto nie rośnie jakoś spektakularnie, więc nie trzeba się bać).
    7. Babeczki wrzucamy do rozgrzanego pieca na 20 minut, powinny pięknie się zarumienić, a patyczek wbity w środek babeczki powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis