Cebularze kazimierskie

    Cebularze kazimierskie

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kiedy mam zabrać się za krojenie cebuli, łzy napływają mi do oczu. I to bynajmniej nie z powodu jej łzawopędnych właściwości. Po prostu nienawidzę tej czynności. Ta śliska wredna poczwara ucieka spod noża, człowiek cały zapłakany próbuje desperacko powstrzymać sączącą się z powodu płaczu zawartość nozdrzy przed wypłynięciem na deskę, a do tego wszystkiego śmierdzi jak w taniej jadłodajni. Podobno niektórzy potrafią nawet pokroić ją równo! Muszę jednak przyznać, że w tym przypadku warto było się pomęczyć. Cebularze są pyszną alternatywą dla tych wszystkich napompowanych drożdżowych buł, które widzimy w sklepach. Ciasto jest cienkie i zwarte, a cebula z makiem aromatyczna i wilgotna.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Farsz
    • 2 duże twarde cebule
    • 2 łyżki maku
    • sól
    • 2 łyżki oleju
    • Ciasto
    • 1 szklanka mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • ½ kg mąki pszennej
    • 60 g masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +55min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

      ROBIMY CEBULOWY FARSZ

    1. Farsz przygotowujemy kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, obgotowujemy przez 5 minut we wrzątku i odcedzamy. Jeszcze ciepłą zasypujemy makiem, solimy, dodajemy olej i mieszamy. Przekładamy do słoika, a gdy ostygnie, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
    2. ROBIMY ZACZYN

    3. Mleko podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
    4. ROBIMY CIASTO

    5. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.
    6. Pozostałą mąkę przesiewamy do duuuużej miski, mieszamy z solą, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko oraz płynne masło.
    7. Jajko roztrzepujemy w miseczce i także dolewamy do ciasta. Zagniatamy przez chwilę i gdy zacznie odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i błyszczące. Gdy tak się stanie, wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
    8. ROBIMY CEBULARZE

    9. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną cebulę.
    10. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placuszek. Najwygodniej podzielić ciasto na 12 kulek, a następnie każdą rozwałkować – wtedy ciasto będzie równej grubości. Placuszki układamy na blachach, a ich brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek każdego cebularza wykładamy teraz porcję farszu. Tak przygotowane cebularze wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 15-20 minut, do pięknego zrumienienia.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis