Tsoureki, czyli grecka chałka

    Tsoureki, czyli grecka chałka

    1polubienie
    6godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono... ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chałka

    • ½ szklanki mleka
    • 60 g świeżych drożdży
    • ½ kg mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 100 g masła
    • 1 szklanka mielonych migdałów
    • szczypta soli
    • skórka starta z 1 pomarańczy
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki mleka
    • opcjonalnie: płatki migdałowe lub sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +5godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

      ROBIMY ZACZYN

    1. Mleko podgrzewamy i wlewamy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, 2/3 szklanki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem, nakrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
    2. ROBIMY CIASTO

    3. Masło topimy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.
    4. Do duuuużej michy przesiewamy resztę mąki. Dodajemy do niej mielone migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę pomarańczową i mieszamy wszystko razem. Z powstałej mieszanki robimy kopczyk, a w nim dołek. W dołku umieszczamy wyrośnięty zaczyn, stopione masło i wbijamy 3 jajka.
    5. Zagniatamy spójne ciasto, a kiedy zaczyna odchodzić od rąk, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze 10-15 minut na jędrne, błyszczące ciasto (staramy się nie podsypywać mąką – zbyt duża jej ilość spowoduje, że chałka będzie ciężka i sucha). Tak umęczone ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem duuuużej michy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
    6. ZAPLATAMY CHAŁKĘ

    7. Pachnące, wyrośnięte ciasto uderzamy teraz pięścią, aby je odpowietrzyć i zabieramy się za tworzenie splotu.
    8. Najpierw ciasto dzielimy na cztery równe części, a następnie z każdej z nich robimy (zagniatając, turlając, kulając...) długi wałek, około 35-40 cm. Powstałe wałki łączymy, zlepiając końce razem i zaplatamy warkocz. Po skończeniu zaplatania łączymy razem końce i podwijamy pod spód.
    9. Tak powstałą chałkę wykładamy do dużej podłużnej formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Tsoureki to zdecydowanie wypiek dla cierpliwych...
    10. PIECZEMY

    11. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Piękną, wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie posypujemy sezamem lub płatkami migdałowymi.
    12. W końcu możemy ją upiec! Wkładamy do rozgrzanego pieca na około 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni.
    13. Ja pałaszuję jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem ze szklanką zimnego mleka.

    Zaplatanie chałki

    Jeśli ma kto problem z zaplataniem chałki w czterokrotny warkocz, polecam film instruktażowy Ziołowego Zakątka: https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis