Risotto z topinamburem aromatyzowane cytryną

    Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca

    AkademiaKulinarna2016

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g topinamburu
    • 1 średnio-duży por
    • 30 ml oliwy extra vergine
    • 20 ml mirinu
    • 300 g ryżu tajskiego
    • 2 łyżeczki poszatkowanych liści selera naciowego
    • 1 cytryna (skórka)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Obieramy topinambur za pomocą obieraczki do ziemniaków lub ostrego noża, po czym kroimy go na cienkie plasterki.
    2. Kroimy na plasterki pora. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy. Podsmażamy pora przez 5 minut, solimy i, po zamieszaniu, dodajemy topinambur.
    3. Mieszamy całość przez kilka minut za pomocą drewnianej łyżki, po czym dodajemy odrobinę mirinu. Delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem przez następne dziesięć minut, obniżając ogień.
    4. W międzyczasie gotujemy ryż al dente, dodając do niego soloną wodę w ilości równej dwukrotności jego objętości (na przykład 1 szklankę ryżu gotujemy w dwóch szklankach wody).
    5. Sprawdzamy nasz topinambur; dobrze ugotowany powinien być półtwardy.
    6. Ciągle mieszając, dodajemy do garnka ugotowany ryż. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą oliwy. Posypujemy startą skórką cytryny, mieszamy i podajemy na oddzielnych talerzach, dekorując wcześniej poszatkowanym selerem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Akademia Kulinarna

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)