Krem z topinambura z gorgonzolą i czekoladą

    Krem z topinambura z gorgonzolą i czekoladą

    (0)
    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szalotki
    • oliwa extra vergine
    • 2 małe ziemniaki
    • 300 g topinamburu
    • 1l bulionu warzywnego
    • 200 g gorgonzoli
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku podsmażamy szalotkę. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki i topinambur. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy dopóki warzywa nie będą miękkie.
    2. Miksujemy, aby uzyskać gładki biały krem.
    3. Otrzymany krem podajemy w miseczkach i dekorujemy kawałkami gorgonzoli oraz kostkami czekolady. Na koniec dodajemy do naszego kremu kilka kropli oliwy. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Akademia Kulinarna

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis