Krem z topinambura z gorgonzolą i czekoladą

    Krem z topinambura z gorgonzolą i czekoladą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szalotki
    • oliwa extra vergine
    • 2 małe ziemniaki
    • 300 g topinamburu
    • 1l bulionu warzywnego
    • 200 g gorgonzoli
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku podsmażamy szalotkę. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki i topinambur. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy dopóki warzywa nie będą miękkie.
    2. Miksujemy, aby uzyskać gładki biały krem.
    3. Otrzymany krem podajemy w miseczkach i dekorujemy kawałkami gorgonzoli oraz kostkami czekolady. Na koniec dodajemy do naszego kremu kilka kropli oliwy. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Akademia Kulinarna

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis