Ziemniaki Hasselback

    Ziemniaki Hasselback

    58polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 431 osób

    Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki do pieczenia (po ok. 220 g każdy)
    • 2 łyżki masła (roztopić)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki drobno startego twardego sera typu Pecorino Romano
    • 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    2. Ziemniaki obrać i umieścić w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmować po jednym i kroić w następujący sposób: wbić patyczek do szaszłyków wzdłuż dolnej części ziemniaka. Położyć go płasko i kroić od góry w cienkie plastry, ale nie do końca - jedynie do patyczka, aby ziemniak trzymał sie razem. Wyjąć patyczek. Odłożyć ziemniaka do miski z wodą i pokroić następnego.
    3. Można też położyć ziemniaka na dużej drewnianej lub metalowej łyżce i ostrym nożem pokroić go w poprzek w plastry grubości 0,3 - 0,5 cm, ale nie do samego spodu, a tylko do krawędzi łyżki. W dolnej części plastry powinny pozostać połączone, a łyżka pomaga utrzymać jednakową głębokość nacięć.
    4. Pokrojone ziemniaki umieścić pokrojoną stroną do góry w płytkim naczyniu do pieczenia lub w małej brytfance. Skropić połową masła, oprószyć solą i pieprzem.
    5. Piec przez 35 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i skropić pozostałym masłem, posypać serem, bułką tartą i jeszcze trochę solą i pieprzem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ziemniaki Hasselback
    Ziemniaki Hasselback

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    6

    Zaprosiłam na obiad rodzinę. 7 na 7 osób uznało, że ziemniaki są fantastyczne. Taka rekomendacja wystarczy, żeby danie na dobre zagościło w moim menu. Nie miałam dużych - użyłam mniejszych, odmiana typu B z Tesco. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. - 19 paź 2014

    autor:
    3

    Zrobiłem, zjadłem i musze pochwalić przepis, Smakowało !! Pozdrawiam!! - 20 wrz 2015

    0

    - - 11 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis