Proste ciacho marchewkowe

    Proste ciacho marchewkowe

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wrzucić do tego ucieraka można, co tylko dusza zapragnie... można poszaleć z bakaliami lub orzechami, pofantazjować z groszkami czekoladowymi i kremem... Właściwie, to nie można go zepsuć. Ma bardzo uniwersalny smak, z którym pięknie zgrają się wszelkie czekoladowe, bakaliowe i orzechowe dodatki. Właściwie ten przepis to baza, na której stworzyć można najróżniejsze wypieki i kombinować z dodatkowymi składnikami, kremami i polewami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • 500 g startej marchewki
    • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 jajka
    • ½ szklanki cukru
    • 1 szklanka oleju
    • masło i bułka tarta do przygotowania formy
    • cukier puder do oprószenia ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wybraną formę – tortownicę, dowolną formę z kominem, keksówkę lub, tak jak u mnie, standardową formę na babkę smarujemy starannie masłem i posypujemy bułką tartą.
    2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    3. Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
    4. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (co najmniej 5 minut na wysokich obrotach miksera). Masa ma się porządnie spienić i znacząco zwiększyć swoją objętość. Pod koniec ubijania wlewamy olej i miksujemy do ładnego połączenia. Teraz dodajemy mąkę w trzech partiach, za każdym razem dokładnie miksując, aby masa była gładka i jednolita. Kiedy tak się stanie, odkładamy mikser, wsypujemy startą marchewkę i łyżką łączymy ją delikatnie z masą.
    5. Całość przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po 50-55 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    6. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
    7. Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem... od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis