Biały blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

    Biały blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rozpływa się w ustach i zalewa podniebienie słodyczą... Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g pistacji (waga po usunięciu skorupek)
    • 220 g herbatników petit beurre
    • 125 g masła
    • 100 g cukru
    • 100 ml wody
    • 250 g pełnego mleka w proszku
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

      Przygotowujemy pistacje

    1. Obieramy je ze skorupek i staramy się usunąć jak najwięcej fioletowej skórki, powstałej przy ich prażeniu. Możemy użyć pistacji niesolonych. Ja, w ramach tego, że ich cena jest absurdalnie wysoka, kupuję pistacje solone, a następnie płuczę je dokładnie i suszę na kilka godzin lub dzień przed planowanym przygotowywaniem deseru.
    2. Przygotowujemy ciacha

    3. Herbatniki dzielimy na dwie równe części. Pierwszą rozdrabniamy na pył blenderem (możemy również włożyć herbatniki do woreczka i porządnie utłuc je wałkiem). Drugą część łamiemy na mniejsze kawałki.
    4. Przygotowujemy formę

    5. Standardową keksówkę wykładamy folią spożywczą (polecam przykleić brzegi foli do formy taśmą samoprzylepną, wtedy nie będziemy musieli używać niecenzuralnych słów przy wykładaniu masy do formy i jej w niej wyrównywaniu).
    6. Bierzemy się za robotę

    7. Odmierzamy wszystkie składniki i przygotowujemy je sobie zawczasu, gdyż masa będzie bardzo szybko tężeć i nie będziemy mieć czasu na to, żeby odważać bakalie i rozcinać torebeczki w trakcie mieszania.
    8. Do rondelka wrzucamy masło, cukier, wlewamy wodę i podgrzewamy to wszystko do ładnego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
    9. Następnie zdejmujemy z ognia i do takiej ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy przez chwilę, dodajemy zmielone herbatniki i znów miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Od tego momentu masa będzie już bardzo szybko tężeć, więc zaczynamy działać szybko.
    10. Odstawiamy mikser, łapiemy łychę i do naszej bardzo gęstej masy wrzucamy razem żurawinę, pistacje i pomarańczę. Mieszamy, aby rozłożyć bakalie w masie w miarę równomiernie.
    11. Na końcu wrzucamy herbatniki połamane na kawałki, znów chwilę mieszamy i od razu wykładamy do przygotowanej wcześniej formy.
    12. Dociskamy masę, wyrównujemy wierzch i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis