Ciasteczka owsiane z kokosem

    Ciasteczka owsiane z kokosem

    2polubienia
    1godz.12min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Uwielbiam pichcić tego typu ciasteczka! Są bardzo nieproblematyczne w wykonaniu, zawsze się udają, a z dodatkami można szaleć, ile dusza zapragnie. Poza tym są lekkie, nieprzesłodzone i bardzo aromatyczne... maślano-kokosowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 60 g miękkiego masła
    • ½ szklanki cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych
    • 1 szklanka wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.12min. 

    1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż ładnie połączy się z masą maślaną. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i znów miksujemy do połączenia.
    3. Teraz pora na składniki suche. Do masy wrzucamy mąkę, chwilkę miksujemy, a następnie odkładamy mikser i przechodzimy na tryb ręczny. Do ciasteczkowej masy dorzucamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem do połączenia składników. Możemy robić to łyżką lub dłońmi, ciasto nie powinno być mocno klejące. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
    4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    5. Ochłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na przygotowanej blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między kulkami (ja zawsze układam 4 rzędy po 4 ciasteczka – wtedy mam pewność, że nie skleją się podczas pieczenia, nawet jeśli stosunkowo mocno urosną).
    6. Delikatnie spłaszczamy ciasteczkowe kulki i wsuwamy blachę do piekarnika na 10-12 minut – do delikatnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od tego, jakie ciastka bardziej nam smakują. Jeśli wyciągniemy je po 10 minutach, będą chrupkie na zewnątrz, ale miękkie w środku. Jeśli zostawimy je w piekarniku kilka minut dłużej, będą bardziej kruche i chrupiące.
    7. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. ... Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis