Proste ciemne ciacho z jabłkami i migdałami

    Proste ciemne ciacho z jabłkami i migdałami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wilgotne, aromatyczne i pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 4 jabłka
    • 4 jajka
    • ¾ szklanki cukru trzcinowego
    • ½ szklanki oleju
    • ½ szklanki posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Łatwizna.
    2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Łatwizna.
    3. Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy olej. Łatwizna.
    4. Do masy stopniowo dodajemy mąkę i cały czas miksujemy do powstania jednolitej masy, która zaczyna robić się niebezpiecznie gęsta. Na samym końcu mikser zaczyna odmawiać współpracy. Miksujemy zatem do ładnego połączenia składników i odstawiamy biedaka. Zaczynają się schody.
    5. Do powstałej masy wrzucamy migdały i jabłka. To jest etap, w którym bierzemy w dłoń drewnianą łychę i przechodzimy na tryb ręczny. Gęsta masa, jabłka i migdały - należy teraz połączyć i dobrze wymieszać. (Ja podczas wykonywania tej czynności wykazałam się niebywałą kreatywnością w wymyślaniu fikuśnych przekleństw).
    6. Baaardzo gęste jabłkowe ciacho przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i staramy się wyrównać wierzch. Nie bądźmy zbyt pedantyczni, ciasto i tak będzie nierówne po upieczeniu i cały w tym jego urok. Teraz chodzi tylko o to, żeby się równo upiekło. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 minut.
    7. Po upieczeniu ciacho studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Proszę mi zaufać, jego zapach i smak wynagradza te męczarnie przy mieszaniu.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis