Proste, urocze ciacho jabłkowe cynamonem i wanilią pachnące

    Proste, urocze ciacho jabłkowe cynamonem i wanilią pachnące

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niezwykle aromatyczny jabłecznik! Prosty, szybki i tani w wykonaniu, a smak grzechu warty! Można go pałaszować na ciepło z ulubionymi lodami, sosem waniliowym lub posypać cukrem pudrem. Każda wersja dobra!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Nadzienie
    • 4-5 jabłek (najlepiej twardych i kwaskowych)
    • sok z ½ cytryny
    • 1 opakowanie (10 g) cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego)
    • 1 łyżka cynamonu
    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¾ kostki miękkego masła
    • ¾ szklanki brązowego cukru
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      NADZIENIE

    1. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w ósemki – na zgrabne półksiężyce, które będziemy układać na wierzchu ciasta. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały i zasypujemy cukrem z wanilią (lub cukrem wanilinowym) i cynamonem. Mieszamy jabłka, aby sok i przyprawy ładnie je otoczyły.
    2. CIASTO

    3. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
    4. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy przez ok 3-5 minut na puch. Następnie dodajemy cukier i ucieramy jeszcze kilka minut, aby składniki pięknie się połączyły. Teraz, cały czas ucierając, wbijamy po jednym jajku łącząc je dokładnie z masą. Na końcu dodajemy partiami mąkę i ucieramy do powstania jednolitej puszystej masy.
    5. PIECZENIE

    6. Tak przygotowane ciasto wylewamy, a właściwie przekładamy, bo jest dość gęste, do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i układamy wcześniej przygotowane jabłka. W razie, gdyby jabłka puściły sok, odlewamy go. Nie należy się bać, że jabłka opadną na dno (o co przez cały proces przygotowywania ciasta suszyła mi głowę mama... irytujące...) – ciasto jest gęste i w trakcie pieczenia troszkę się podniesie otulając jabłka po bokach.
    7. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić „test suchego patyczka”. Po wyciągnięciu z piekarnika jabłecznik studzimy i posypujemy cukrem pudrem... lub nie... jak kto lubi.

    Rada:

    Ciasto można śmiało modyfikować na swoją modłę dodając do masy posiekane orzechy, migdały lub bakalie, a zamiast jabłek można użyć gruszek.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis