Borówkowe muffiny z kremem mascarpone i jagodową czekoladą

    Borówkowe muffiny z kremem mascarpone i jagodową czekoladą

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Puszyste, pachnące i pyszne! Krem komponuje się z nimi doskonale, lecz oczywiście można je przyrządzić samodzielnie.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 muffinek

    • Muffiny
    • 2 i ½ szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ok. 1 szklanka świeżych borówek (lub jagód)
    • 100g masła
    • 1 szklanka maślanki
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Krem
    • 250 g śmietanki 36%
    • 250 g sera mascarpone
    • 2-6 łyżek cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Muffiny:

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładamy borówki i wszystko razem delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać borówek. Dzięki temu, że dodamy borówki do składników suchych, nie opadną one na dno podczas pieczenia, jak to często dzieje się w wypadku, gdy dodajemy je do ciasta na samym końcu. Poza tym oblepione delikatnie mąką nie będą się ciapać i rozwalać przy końcowym mieszaniu. W przypadku pieczenia muffin gorąco polecam dodawanie wszelkich owoców właśnie do miski ze składnikami suchymi. Zobaczycie różnicę!
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z maślanką wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut.
    6. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy posypać je cukrem pudrem lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
    7. Krem:

    8. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
    9. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką kostki czekolady z jagodowym nadzieniem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis