Pieczone jabłko z orzechami laskowymi i sosem słodko-kwaśnym

    Pieczone jabłko z orzechami laskowymi i sosem słodko-kwaśnym

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczone jabłko z orzechami laskowymi i sosem słodko-kwaśnym to idealna przystawka na jesień.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 jabłko
    • białko jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki sera mascarpone
    • orzechy laskowe (wg uznania)
    • Sos słodko-kwaśny Folwark ®

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Jabłko przekroić w poprzek w proporcjach 1/3 do 2/3. Z większej części wydrążyć nasiona.
    2. Upiec w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni C) aż będzie miękkie (ok. 20-30 minut).
    3. Ubić białko z cukrem. Dodać ser mascarpone i orzechy laskowe (uprzednio rozdrobnione) i delikatnie wymieszać.
    4. Napełnić upieczone jabłko i piec jeszcze 10 minut.
    5. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis