Ziemniaki au gratin z czosnkiem

    Ziemniaki au gratin z czosnkiem

    11polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 119 osób

    Niewiarygodnie pyszne zapiekane ziemniaki, na których w trakcie pieczenia tworzy się karmelizowana skorupka z sera z pieczonym czosnkiem. Niestety, dania tego nie da się dłużej przechowywać (składniki oddzielają się od siebie i stają się oleiste), więc trzeba je zjeść od razu! Wspaniale pasuje do pieczonej szynki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych
    • 170 g startego sera gouda
    • 3 łyżki masła
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 355 ml (1,5 szklanki) tłustej śmietany
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę wielkości 23x33 cm.
    2. Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.
    3. W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.
    4. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis