Ziemniaki au gratin z czosnkiem

Niewiarygodnie pyszne zapiekane ziemniaki, na których w trakcie pieczenia tworzy się karmelizowana skorupka z sera z pieczonym czosnkiem. Niestety, dania tego nie da się dłużej przechowywać (składniki oddzielają się od siebie i stają się oleiste), więc trzeba je zjeść od razu! Wspaniale pasuje do pieczonej szynki.

Lisa Ramos

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1,5 kg czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 170 g startego sera gouda
  • 3 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 355 ml (1,5 szklanki) tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę wielkości 23x33 cm.
  2. Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.
  3. W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.
  4. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie